Je kunt bijna geen website of krant meer openen zonder door nieuws over ‘artificial intelligence’ (AI) overladen te worden. Het lijkt er daardoor op dat de techwereld alleen maar bezig is met AI en de ontwikkelingen daar omheen.

Die aandacht is natuurlijk ook enigszins te rechtvaardigen, want we hebben het niet meer over een simpele hype, maar over een technologie die niet alleen de markt opschudt, maar ook fundamenteel verandert. De impact op ons dagelijkse leven lijkt enorm te zijn.

Maar AI is niet het enige speeltje in tech. Echt niet elke ontwikkelaar werkt aan een nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie. Er zijn nog legio mensen bezig met andere ontwikkelingen waar wij als mensheid in de nabije toekomst enorm van kunnen gaan profiteren.

“Neem bijvoorbeeld ruimtevaart”, zegt Brian Comiskey, directeur thematische programma’s bij Consumer Technology Association, de oprichter van de grootste techbeurs ter wereld: de jaarlijkse CES in Las Vegas. “Dit is nog steeds, zeker in Europa, een van de grootste sectoren waar durfkapitaal naartoe gaat.

“In de top vijf van 'deep tech' [startups die zich richten op technologische oplossingen, red.] staat ruimtevaart op de eerste plaats. Daarna komt schone energie en AI staat pas op de vijfde plek. Daaraan kan je zien hoe belangrijk het eigenlijk is”, verduidelijkt Comiskey.

Ruimtevaart kan snelheid en duurzaamheid van vervoer op aarde verbeteren

En als je aan ruimtevaart denkt, dan zie je misschien de raketten van SpaceX voor je, of de maanlanding. Het is lastig om in te denken wat voor impact dit kan hebben op het leven op aarde. Het lijkt vooralsnog met name op een prestigeproject.

Gelukkig kan Comiskey voorbeelden geven van wat we kunnen verwachten uit de innovaties in ruimtevaart. “Je hebt er bijvoorbeeld nieuwe onderzoeksmogelijkheden. Veel biotech-laboratoria worden naar satellieten verplaatst”, legt hij uit. “Neem biotechgigant Merck bijvoorbeeld. Ze zijn onlangs een partnerschap met NASA aangegaan om onderzoek te kunnen doen in de ruimte.”

Het idee hierbij is vooral dat er voor het eerst zonder vaste natuurkrachten onderzoek gedaan kan worden, dus bijvoorbeeld zonder de invloed van zwaartekracht, zegt Comiskey.

Maar ook de ontwikkelingen in het ruimtereizen zullen een impact gaan hebben. “Als je raketten bouwt om de ruimte in te lanceren, kunnen ontwikkelingen hierin zich vertalen naar snellere vluchten”, zegt Comiskey. “Maar je kijkt ook naar de brandstofbenodigdheden voor ruimtevaart. Dat heeft nogal een impact op het milieu, dus wordt er gewerkt aan duurzamere manieren. En dat kan ook weer gebruikt worden voor andere vormen van transport.”

Iets waar volgens de analist ook naar gekeken wordt, en iets wat tegelijkertijd nog een redelijke ver-van-ons-bed-show is, is het delven van nieuwe materialen van asteroïden en planeten.

“Door de ruimtevaart krijgen we de kans om nieuwe grondstoffen en ontwikkelingen fundamenteel te leren kennen. Er wordt nu vooral ingezet op het begrijpen van welke mineralen we in de ruimte kunnen winnen, van asteroïden en planeten", zegt Comiskey.

'Er ligt een grote investeringskans in cybersecurity'

Comiskey denkt dat ook cybersecurity veel te bieden heeft, en ten onrechte onderbelicht is binnen de techsector.

“In mijn vorige werk was ik consultant voor de United States Coast Guard in hun digitale transitie en de problemen rond beveiliging die zich daarbij voor konden doen. In deze sector gaat het veel over ‘identity security access management’, AI en andere doorbraken. Maar een van de belangrijkste dingen is hoe mensen getraind worden op iets wat ‘cyber hygiene’ genoemd wordt. Daar is een ruimte voor investeerders die, denk ik, heel erg interessant is”, zegt Comiskey.

Cyber hygiene verwijst naar het geheel van 'best practices' en maatregelen om digitale omgevingen te beschermen tegen cyberdreigingen en datalekken.

“Alleen al in de cloudomgevingen zijn er miljarden zwaktepunten te vinden. Als je alle cybersecurityprofessionals ter wereld zou nemen om daarmee alle openstaande zwakke plekken op dit gebied te verhelpen, kom je niet verder dan 60 procent. Er is dus een enorm gat”, legt hij uit.

Natuurlijk zou AI hier een uitkomst in kunnen bieden. Die kan de zwaktepunten opzoeken, aanwijzen en oplossen. Maar het grootste gevaar ligt nog altijd bij mensen. “Het maakt niet uit met wie ik praat, ze zeggen allemaal dat menselijke fouten het grootste probleem zijn", zegt Comiskey.

“Als we dat kunnen oplossen, misschien met wat AI, dan maak je een grote stap voorwaarts”, aldus Comiskey. “Denk maar eens aan een klein bedrijf. Voor hen is het heel lastig om een gekwalificeerde professional in dienst te nemen, maar als je het personeel goed kan opleiden en met behulp van AI een sterke beveiliging kan installeren, dan ben je al een heel eind."

LEES OOK: De EU wijst 4 techsectoren aan die beschermd moeten worden tegen China – dat kan deze Europese topbedrijven raken